lördag 4 augusti 2012

Lärartycket 86 - Inger Lundmark

Många kloka ord har sagts, och jag vill tacka för ett gott initiativ. 100 lärarröster ger sin bild av skolans värld efter att Anne-Marie Körling startat en bloggstafett. Att vara med i detta forum känns som en ära, att få vara med i ett sådant positivt sammanhang. Vi gör skillnad. Jag gör skillnad. Det är stort. Ett under, som i undervisning.

Vad ser man om man ser saker från mer än ett håll?
Foto: Inger Lundmark
Min dröm har aldrig varit att bli lärare. Det beslutet är något som har mognat fram. Det visade sig vara ett gott beslut. Den lärarutbildning jag avslutat är jag nöjd med och mitt arbete som lärare hade inte alls varit samma sak utan den. Jag blev klar med min utbildning våren 2009. Då var jag 46 år. Jag sökte och fick jobb nästan omgående i min hemkommun. De erfarenheter jag har med mig från mitt yrkesliv är nu till stor nytta i min lärargärning Mitt första jobb blev, och är, att undervisa elever i svenska som andraspråk. Jag insåg ganska omgående att jag hittat rätt i läraryrket. Det var både spännande och utvecklande. Men svårt!

Jag insåg snabbt att jag behövde mer och andra kunskaper för att undervisa mina elever. Att undervisa är en konst där det behövs många byggstenar, och jag hade några, men saknade andra. Jag fortsatte att utbilda mig. I sommar läser jag in de sista högskolepoängen för att bli behörig som svenska som andraspråkslärare i de senare åren. (Talar man med gamla uvar i yrket så påstår de att man aldrig blir fullärd som lärare. Tänk vad härligt!) Mina elever har fått mig att inse vilket underbart land vi bor i där vi kan vidareutbilda oss. Att de möjligheterna finns!

Något jag saknade under min utbildning var hejaropen, det hade varit toppen att mötas av de positiva tongångar man kan läsa på denna blogg, från dem som jobbar i yrket. Många uppmuntrade mig till att studera, men jag har funderat mycket på retoriken gällande läraryrket. Varför är det så få som talar om hur roligt det är att arbeta som lärare? Under min studietid på universitetet var det EN föreläsare, som sa att arbetet som lärare var roligt. Nästan alla sa att det var påfrestande. Varför var de som föreläste så noga med att tala om att yrket kan vara jobbigt? Vi behövde inspireras, inte bli varnade! Varningar, och klagosånger, det får man nog av i andra sammanhang. Det är inte många som applåderar när man säger att man jobbar som lärare.

Vad är det då som är så roligt? En viktig sak är just det, att i skolans värld är det ett ständigt lärande. Desto mer lärande, desto mer finns det att upptäcka. Detta att ständigt vara i ”direktsändning”. För att göra en norrländsk liknelse, det gäller att ha på helljuset! Jag använder mig själv som främsta verktyg, och med hjälp av mina elever så blir dagarna fyllda av möten mellan människor, kreativa lösningar, fantastiska berättelser och tända lysen. Jag är lyckligt lottad att ha en del av världens kulturer i mitt klassrum. Jag bor nämligen och verkar i en kommun som har tagit emot ett relativt stort antal ensamkommande flyktingbarn och jag har förmånen att ha dem som elever. Det är de här ungdomarna som gör att jag med glädje går till mitt jobb, och de lär mig minst lika mycket som jag lär dem. Kommunen jag bor i är stor till ytan, men liten när det gäller antalet invånare. Vi har verkligen fått inflyttade resurser i form av nyfikna, duktiga och ambitiösa ungdomar, medan de länder som förlorat dem gjort en stor förlust i form av ett ungt människokapital. Vi är numera en del av framtiden.

På min skola är det högt i tak och vi är ett gott arbetslag vars kunskapsbas är en förutsättning för den goda verksamhet vi har. Eftersom verksamheten är relativt ny får vi vara med om att bygga upp den. Detta är en utmaning men även något som gör jobbet än mer betydande. Vi har möjlighet att påverka, att utveckla vårt arbete. De gynnar även de ungdomar vi jobbar med. En liten organisation kan många gånger vara mer flexibel än en stor.

I de sociala medierna, på twitter och via bloggar som andra lärare skrivit har jag fått svar, råd och tips, inte minst på litteratur, som varit ovärderliga i mitt dagliga arbete. Där har jag mött många positiva och inspirerande lärare. Sharing is caring, det är verkligen en god devis! Det var också i detta medium jag räckte upp handen för att tala om att i hela Sverige bedrivs det undervisning. God undervisning med duktiga, ambitiösa lärare och fantastiska elever. Välkomna på besök! Eller varför inte, för att se saker från ett annat håll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar